Hvis du ønsker at låne penge er der mange muligheder, men hvem skal betale? Der er naturligvis kun én til at betale afdrag inklusiv renter og gebyrer, og det er låntager! Det er nemt at gå ud at stifte gæld, men man kan altså ikke komme bagefter og spørge; Hvem skal betale!
Hvis du er indforstået med, hvem der skal betale, kan vi gå videre og kigge på, hvor du kan låne penge. Allerførst kan man selvfølgelig gå i sin normale bank og låne pengene der, men hvis man af en eller anden grund ikke har lyst til det er der muligheder på internettet.
Lån penge nu og få dem med det samme ← Hurtig udbetaling i dag
Vi har fundet nogle forskellige hjemmesider der tilbyder at udlåne penge på nettet. Et godt tip er at man ikke skal låne for meget ad gangen. Man kan jo altid komme igen hvis det skulle vise sig nødvendigt at låne flere penge. Når man skal låne penge, er der flere ting, man skal være opmærksom på for at få det lån, der passer bedst til ens situation.
Forskellige typer lån
Man kan få afdragsfrie lån, rentefrie lån, kviklån, og lån med forskellig løbetid. Lån med gebyr eller gebyrfrie lån og meget mere. Alt dette har betydning for hvad du i sidste ende kommer til at betale for dit lån.
Kviklån | Se oversigt over 12 nemme og hurtige kvik lån ←
Hvis du slet ikke kender til lån, findes der nedenfor en forklaring til nogle af de forskellige elementer i et lån.
- Afdrag: Afdrag er det beløb du hver måned skal betale af på lånet for at nedbringe gælden.
- Rente og ÅOP: Renten måles i % og de procent renten lyder på lægges løbende oven i det lånte beløb. Når man optager et lån skal man undersøge hvilken rente lånet har. Renten kan variere, eller der kan aftales en fast rente på hele lånets løbetid.
- Løbetid: Lånets løbetid er den periode man betaler pengene tilbage over.
- Gebyr: Et gebyr er et engangsbeløb som man evt. skal betale for at optage lånet. Hvis du ikke har en grundlæggende forståelse for lån, skal du være varsom med at tage et lån, da det kan blive en dyr affære.
- ÅOP: står for Årlige omkostninger i procent, læs meget mere om ÅOP herunder
Hvad koster det at låne?
Prisen på dit forbrugslån afhænger helt grundlæggende af to ting: renten og gebyrer.
Heldigvis behøver du ikke forholde dig til ting som pålydende rente, variabel rente og nominel rente. Og du behøver heller ikke sammenligne gebyrer. Det eneste, som du skal koncentrere dig om, er de årlige omkostninger i procent – kaldet ÅOP. Denne procentsats dækker dine samlede omkostninger til lånet.
Der er to ting, der afgør ÅOP:
- Lånesummen
- Løbetiden
Jo større lån, jo lavere ÅOP
Jo større lånesummen er, jo lavere bliver de årlige omkostninger i procent. Det skyldes, at gebyrerne ligger fast, så ved lave lånebeløb udgør de en forholdsvis stor andel af det samlede beløb. Derfor bør man låne så meget, som man ønsker på én gang. Omvendt skal man naturligvis heller ikke låne mere, end man har brug for.
Jo længere lånetid, jo lavere ÅOP
En kort lånetid giver alt andet lige en højere ÅOP. Det skyldes, at man afdrager et større beløb pr. år, således at omkostninger udgør en større del af samlede beløb.
Som regel kan det dog godt betale sigat afdrage så hurtigt som muligt, da det samlede beløb normalt bliver mindre, jo hurtigere man er til at betale tilbage. Derved får man et billigere lån. Men i den sidste ende afhænger det jo af, hvor meget man har råd til at betale tilbage hver måned.
Store udsving i ÅOP
Et godt eksempel på at ÅOP varierer i forhold til lånesum og lånetid kan ses i en sammenligning af fire populære låneudbydere. Her svinger ÅOP fra 9 % til 54 % hos en enkelt udbyder (Pengeautomaten). Så det gælder om at vælge den optimale lånesum og lånetid i ens konkrete situation.
Kvinder og penge
- Hvilke typer lån skal jeg vælge?
- Har jeg råd til en større bolig?
- Betaler jeg for meget i skat?
- Hvad med min pensionsordning?
- Hvad med min pension, hvis jeg bliver skilt?
- Hvornår har jeg råd til at holde op med at arbejde?
Spørgsmålet om, hvordan man styrer sin private økonomi spiller en større og større rolle for ens muligheder. De tider er forbi, hvor man tog et lån i sit hus én gang for alle – Nu skal man hele tiden følge med og ændre, tilpasse og justere for ikke at føle sig snydt.
Pension er ikke længere noget det offentlige eller ens arbejdsplads tager sig af. Nej – der skal investeres og vælges, tænkes på skatten og hvilke offentlige ordninger der påvirkes. Banker, realkreditinstitutter, pensionsselskaber kappes om at sælge nye produkter til forbrugerne og der kommer hele tiden nye produkter til. De tilbyder rådgivning, men skal jo samtidig sælge deres egne produkter.
Det kan være svært at gennemskue, hvad der er ens egen interesse og hvad der er bankens. Der er derfor brug for rådgivning, der er uvildig.
For mange kvinder kan det være uvant at skulle beskæftige sig med selvangivelse, lån, pension, osv. Ofte har det været et område, som mændene tager sig af. Meget rådgivning er derfor også rettet mod mænd og ofte står huse, lån og pensionsordninger i deres navn. Men kvinder bør sørge for at have indblik i deres økonomi – man kan blive skilt eller enke – og så er det ikke økonomiske ”overraskelser” man har brug for.
Og lovgivningen er ikke til meget hjælp her. En ny lov betyder at pensionsordninger ikke længere skal deles ved skilsmisse. Mange kvinder vil derfor komme ud for, at de ved skilsmisse mister en del af familiens fælles eje, hvis fx familien har taget lån i huset og placeret pengene i mandens pensionsordning. Det er set ofte, men nu betyder det, at fælleseje bliver til mandens særeje. Nogle anbefaler hurtig skilsmisse for at løse det problem, men mindre dramatiske skridt må være mulige.