Balance- eller vippestol?

I dag, hvor de fleste af os har et stillesiddende job, ved vi godt, at det er bedst, hvis vi rejser os fra kontorbordet for at bevæge kroppen, nogle gange i løbet af arbejdsdagen. Men der er mennesker, som ikke har stillesiddende jobs. Deres job kræver måske, at de arbejder ved en skranke eller et særligt bord, og derfor er nødt til at stå. Det kan fx være receptionister, klinikassistenter og laboranter. Det er trættende at stå i mange timer, men heldigvis findes der særlige stole, som kan give dem støtte i løbet af dagen. Nogle af disse stole har ofte et bevægeligt sæde forstået på den måde, at de kan vippe. De bliver ofte kaldt for vippestole, fordi de på en og samme tid giver støtte og aflaster benene, men også sørger for, at ryggen bliver aktiveret. Vippestole vinder generelt frem på markedet. De er populære.

De ses mere og mere

Det bliver mere og mere almindeligt at se fx vippestole på kontorer. De benyttes ikke længere kun på særlige arbejdspladser. Det er muligt at finde vippestole til både børn og voksne. Forskning har vist, at børn med ADHD har gavn af at bruge en vippestol, når de skal koncentrere sig. Og hvorfor det? Fordi stolens sæde ikke kun aktiverer ryggen og dermed, også balancen. Højre og venstre hjernehalvdel aktiveres, og dermed kan de bedre koncentrere sig.

Med den viden i tankerne ser man også, at flere og flere mennesker, der arbejder i de kreative sektorer, også benytter vippestole, fordi aktivering af hjernen også fremmer kreativiteten.

Aktivering af muskulaturen

Men vippestole er også sunde at bruge i det daglige arbejde. Som sagt aktiveres rygmusklerne, når vi sidder på dem. Og det er jo almindeligt kendt, at det ikke er godt at sidde stille i lang tid. Dag ud og dag ind. Det er sundt at bevæge sig.
Mange kalder en vippestol for en ’balancestol’ som du kan se her https://ergoforma.dk/produkt-kategori/balancestole. Netop fordi stolen sørger for, at vi bruger vores krop til at holde balancen. Det er dog muligt at få specielle balancestole, som kun er fremstillet med det sigte for øje: At styrke din ryg. Den fungerer på den måde, at du fratages støtte i ryggen, og når du sidder på den, bliver din ryg ’tvunget’ til sørge for, at du holder balancen. Det styrker ryggens muskulatur.

Vippestole fås i mange forskellige udgaver og med forskellige funktioner. Du kan få dem med både ryg og armlæn. Du kan få dem med et specielt formet sæde. Du kan også få vippestole, der ligner en skammel, altså helt uden rygstøtte. Du kan få dem i høje og lave udgaver. Det er dit behov, der afgør, hvilken udgave du skal anskaffe dig.

Flere og flere mennesker er begyndt at bruge vippestole i kombination med deres ’almindelige’ kontorstol. De har forstået, at det er en god stol at bruge i perioder i løbet af dagen. Derfor er flere og flere arbejdspladser begyndt at købe vippestole til deres ansatte, som de så skal dele. Det er jo ikke hele tiden, vi skal stå op samtidigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *