Krisecenter i Nordsjælland

Det løber mig koldt ned ad ryggen, når jeg læser eller hører om voldsudsatte kvinder og børn. Det er forfærdeligt, at der stadig er så mange tabu omkring det. Ja, mænd bliver også udsat for vold. Det afviser jeg ikke. Men bare tanken om, at mere end 35.000 kvinder i Danmark er udsat for en eller anden form for vold, er skræmmende. Det svarer jo til, at alle, der bor i hele Ringsted kommune, bliver udsat for vold. Normalt taler vi ikke om vold. Hvis vi gør det, så har vi altid et eller andet indre billede af blå øjne og hævede kindben. Ikke?

Ikke kun fysisk

Men vold er jo meget mere end bare fysisk vold. Der findes også psykisk vold, som ikke altid kan ses på ofret. Egentlig så tror jeg, at vi taler om vold med et billede af den fysisk vold på nethinden, fordi det er kvinder, der taler om den. Det er klart. Kvinder er ikke så fysisk stærke, som mænd er. Det er bare sådan. Og den fysiske vold er synlig. Vi kan se, når en kvinde bærer solbriller på en gråvejrsdag. Vi kan ikke se, når en mand bliver udsat for psykisk vold. Men det sker også. Måske fordi han er involveret med en kvinde, der psykisk bare er stærkere, end han er. Jeg ved det ikke. Jeg tror bare, at mange mænd, der er udsat for psykisk vold, ikke vil tale om det. Netop fordi den form for vold slet ikke stemmer overens med vores ’almindelige idé’ om vold.

Beundringsværdigt

Derfor synes jeg, at det er beundringsværdigt, men også på høje tid, at der dukker flere og flere krisecentre op i Danmark. Vold har altid eksisteret. Den kan opstå af mange grunde. Og den begrænser sig ikke til en eller to små, udsatte grupper. Den findes i alle samfundslag. Og den findes i alle områder – også i Ringsted. At de fleste krisecentre henvender sig til kvinder og børn, er forståeligt. Men der findes også krisecentre, hvor mænd, der er udsat for vold, kan komme.

Et krisecenter er ikke et usselt sted, hvor man bare kan komme og overnatte en enkelt nat eller to. Man kan få lov til at bo der i længere perioder. Og man kan få hjælp til at komme væk fra volden. Og den hjælp er værdifuld. Jeg vil næsten sige, at den især er værdifuld, hvis der også er børn involveret i et voldeligt forhold. De bliver jo traumatiseret for livet. Så kan de komme væk fra den via et ophold på et krisecenter, så er meget vundet.

Nyt krisecenter i Nordsjælland

Jeg har aldrig selv opholdt mig på et krisecenter. Men for nogle år tilbage oplevede jeg, at min veninde var udsat for vold. Jeg vidste det ikke, så jeg blev meget forskrækket. Meget af min tid gik med at finde et krisecenter i Nordsjælland, hvor hun bor, så hun kunne komme væk. Dengang var det ikke så nemt at finde sådan et kvindehjem. I dag er det lidt nemmere. Hun kom afsted. Væk fra volden og har i dag et godt liv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *