Hvornår er det for meget

Nogle mennesker lider af kronisk angst og bekymrer sig om alting – uanset om der er en god grund til det eller ej. ”Sund” bekymring kan være en god måde at holde dig på tæerne, men når det bliver en kronisk tilstand, kan det være lammende for dit liv, og det kan være nødvendigt med psykologhjælp for at komme ud af denne tankemåde.

Vi har her set på nogle mønstre, hvor mennesker bekymrer sig for meget. Måske kan du nikke genkendende til nogen af dem?

Symptomer på overbekymring

  • Alt eller intet – du ser alt i sort og hvidt, og der er ikke noget derimellem. ”Hvis jeg ikke er perfekt, er jeg en fiasko” er et godt eksempel.
  • Det kun at fokusere på det, der gik galt, og slet ikke se alt det der gik godt i en situation. ”Jeg svarede ikke rigtigt på det sidste spørgsmål i min test. Jeg er en total idiot.”
  • Det at komme op med forklaringer til, hvorfor noget, der gik godt, ikke tæller. At det for eksempel bare var held, og du ikke tager æren for, at det gik godt.
  • Det at overgeneralisere – det kan være, at du tænker ”Jeg fik ikke det job, jeg var til samtale for. Jeg får aldrig et job”.
  • At tro på at din følelse er virkelighed. ”Jeg føler mig som sådan en idiot, og det er sådan alle andre ser mig”.
  • Det at komme op med negative udfald, uden at de har noget hold i dem. ”Jeg ved bare, at det ikke vil gå godt” for eksempel.
  • At have en liste over, hvad du bør og ikke bør gøre. ”Jeg skulle aldrig have snakket med hende. Jeg er sådan en idiot.”

Er du låst fast i nogle af disse mønstre, bør du snakke med en psykolog og få hjælp til at bryde dem, så de ikke ødelægger dit liv.

Et godt sted, der tilbyder døgnservice i øvrigt – er Nordisk Krisekorps, der findes på hjemmesiden her: https://nordiskkrisekorps.dk/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *