Hvilken type træ skal jeg bruge til en trappe

Ja se det er jo et godt spørgsmål, og for at kunne svarer på dette, så er der nogle ting der skal opklares først. Blandt det der skal opklares er følgende:

  • Skal den males?
  • Er det kun halvdelen der skal males?
  • Skal der være stødtrin, og skal de males?
  • Til hvor i boligen skal trappen være anbragt?
  • Hvilket fodtøj forventer du der skal gå på trappen?

Skal den males?

Noget af det første man når tage stilling til når man skal vælge hvilken type træ man vil bruge til en trappe, så er det om trappen skal males. Det vil være tosset at bruge flere tusinde kroner på en træsort som er dyr at anskaffe sig, og så male den efterfølgende, så man alligevel ikke kan se hvilken træsort trappen er lavet af.

Er det kun halvdelen der skal males?

Halvdelen lyder måske lidt forkert, da man jo ikke kun male en halv trappe, men tanken er lidt, om for eksempel vangerne på trappen skal males, men man gerne vil have nogle flotte trin i en eller anden træsort man nu ønsker sig. Det kunne også være omvendt, det er jo smag og behag for den enkelte. Men det er i hvert fald en vigtig ting at tage med i sine overvejelser, så man igen ikke bruge for mange penge på en træsort, som alligevel bare bliver malet.

Skal der være stødtrin, og skal de males?

Hvis du vælger der skal være stødtrin på din trappe, så skal du jo også vælge hvilken type træ de skal være lavet, og hvis du vælger en fin træsort, så er det måske ikke nogen god ide at skjule den, så også her skal man gøre sig nogle tanker om træsorten, inden man går i gang.

Til hvor i boligen skal trappen være anbragt?

Her skal man nok også gøre sig nogle tanker om hvilken type af træ man vil bruge. Er det for eksempel en bagtrappe, hvor man forventer at trappen bliver udsat for en hård belastning, så er det igen måske ikke så gennemtænkt at betale dyre domme for en træsort fra den anden side af verdenen. Vælg din træsort ud fra brugen af trappen, og tænk over formålet med trappens placering i forhold til den belastning der vil være på den.

Hvilket fodtøj forventer du der skal gå på trappen?

Er det den store fine trappe til din Hall som du skal til at bygge, så er det nok ikke her du finder de store mudrede støvler, og så vil det være formåls tjenstligt at bruge lidt ekstra penge på at købe en lidt dyrere træsort, så den kan stå og fremhæve sig selv.

Til gengæld vil det være en god ide for eksempel at lave en trappe i fyrtræ, hvis du forventer at her er belastningen fra fodtøjet ret hård. Udendørs sko har det med at slæbe sten med ind, og en sten på trætrappe, er det samme som ugler i mosen. Så derfor tænk over placering og den forventede brug af trappen førend du springer ud i hvilken træsort du vil vælge.

Hvis du mangler inspiration til at lave din egen trappe, så er der en rigtig god artikel om det her på bygselvviden.dk. Den er godt illustreret og med et ordforbrug, så selv den der frygter opgaven mest, kan følge med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *