Det med CO2 udslip

I denne tid er vi alle sammen meget optaget af miljøet. Vi er bevidste om, at vi skal gøre noget nu for at formindske klimaforandringerne, som vi ser, kommer, og som vi også ser, bliver forstærket fra år til år. Vi gør, hvad vi kan for at dæmme op for udslippet af CO2. Vi gør meget for at spise økologiske fødevarer. Vi køber tøj, der er fremstillet på bæredygtige måder. Alligevel så er der nogle punkter i vores liv, hvor vi fuldkommen glemmer, at vi også kan tage den bevidsthed med os. Fx er vi mange, der godt kan lide, at vi har trægulve derhjemme. Træ er jo i sig selv et varmt materiale. Det er nemt at holde. Det skal måske lakeres i ny og næ. Men har du tænkt på, at du faktisk også kan få et meget flot gulv af linoleum?

Slidstærke gulve

Linoleumsgulve er meget slidstærkt. Det er et rent naturmateriale, som vi ikke sætter tilstrækkeligt stor pris på. Du kan uden at blinke sætte en kontorstol med hjul på et linoleumsgulv, og du vil ikke se et eneste mærke, efter at du lige rullede stolen ind under bordet. Det kan du ikke på et trægulv. Du vil garanteret opleve at se mærker efter kontorstolens hjul på et trægulv.

Grunden til, at vi måske ikke er så glade for linoleum, er, måske at vi ofte sætter det i forbindelse med gulvene på hospitaler. Forståeligt nok. Hospitaler forbindes med sygdom og svære tider. Enten for os selv eller et kært menneske vi kender.
Men der er faktisk gode grunde til, at linoleum anvendes på hospitalerne: Ud over at det er et forholdsvist billigt materiale til gulvbelægning, så er det meget slidstærkt. Dertil kommer, at det er ualmindeligt nemt at holde rent. Der skal ikke bruges stærke kemikalier i sæbevandet. Og det skal hverken lakeres eller støvsuges.

Mange kvaliteter og designs

Linoleum kan man naturligvis få i mange forskellige kvaliteter og tykkelser. Men uanset tykkelsen, så er linoleum et blødt materiale at gå på. Det er ikke hårdt, sådan som et betongulv er. Linoleum kan man også få i mange forskellige farver. Det er et materiale, der ikke er begrænset til en kedelig, lysebrun eller grå farve. Du kan faktisk få linoleum i orange, røde, blå eller lilla farver. Måske er det den ideelle gulvbelægning inde i børnenes legeværelse. Der kan laves mange mønstre. Der kan laves farveskift, og selvfølgelig sker der ikke noget med gulvet, når der måske bliver tabt tunge ting på gulvet, eller hvis legen går lidt vildt for sig.

Også godt i private hjem

Jeg synes bestemt, at det er værd at overveje at bruge linoleum på nogle af gulvene i huset. Der er steder, hvor det direkte kan være en fordel: Fx i bryggerset. Her ligger der ofte klinker. Du ved godt, hvor svært det kan være at få dem rene – og især fugerne imellem klinkerne, når alle er kommet ind via bryggerset, og de har slæbt mudder og snavs med sig ind i huset. Her vil linoleum være ideelt. Netop fordi det er nemt at holde rent. Og det er et lunt materiale at træde på – når de våde sko er blevet revet af.

Som en lille sidenote: Er du bevidst om, at for eksempel solafskærmning også hjælper på miljøet de steder, hvor der er aircondition?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *