Byggeplads på godt og ondt

Det er ikke hver dag, du kommer forbi byggepladsen. Du har simpelthen ikke tid. Der er for mange møder med andre entreprenører. I danner konsortier, så I kan stå stærkere, næste gang I skal byde ind på en kontrakt på et stort byggeri. Du har meget stor erfaring fra selve byggepladserne, som du har stået som entreprenør for. Og du elsker faktisk at være på byggepladserne – også selvom du ikke længere udfører det fysisk hårde arbejde. Din erfaring er efterspurgt og mange af dine konkurrenter – eller samarbejdspartnere har nydt godt af den. Du kan godt huske, dengang du fangede nogle store fejl og mangler i budgettet, som I skulle give rabat på. Det var en af de yngre, der havde lavet det. Han havde totalt glemt at kalkulere med udgifter til hjælpemidler på byggepladsen.

Leje af materielplatforme

Så du måtte lige henstille til ham, at han indregnede udgifter til leje af materialeplatforme og den slags i budgettet. Det gjorde han selvfølgelig. Og det var vist godt, at du lige fik fanget den mangel. I fik jo kontrakten, fordi bygherren var imponeret over det detaljerede og meget præcise budget.

I eftermiddag har du endnu et møde. Du regner med, at der vil være konsensus mellem alle parter om, hvem der skal stå for hvad. I skal have delt budgettet imellem jer – helst med størst mulig profit. Går mødet godt, så vil du tage ud til byggepladsen for lige at tjekke, hvordan det går med arbejdet derude. Du glæder dig allerede til den der følelse af at blive hejst op via den der nye byggepladselevator, som I fik leveret for et par uger siden. Den skal også lige tjekkes af. Du skal jo helt op på 13. sal for at se, hvordan det går med etableringen af gulve og indlægning af varmerør. Bagefter tager du hjem og får en lang og afslappet aften sammen med familien.

Større projekt

Ejerforeningen har foreslået, at der skal sættes nye vinduer op overalt. Og de har en idé om, at det skal ske samtidigt med, at taget bliver renoveret. Det kom som en overraskelse for jer, men der er logik i tankegangen. I besluttede at renovere taget sidste år – men det her med vinduerne er helt nyt. Ejerforeningen har derfor sendt et brev til alle om, at der vil komme en lille huslejestigning.

Industrihejs er nødvendigt

De forklarer, at hvis vinduerne bliver sat i nu, så slipper I for at skulle betale for stilladsopsætning, industrihejs og den slags to gange. Og det er jo ikke helt billigt at leje et stillads. Det er heller ikke kønt at se på, så hvis I kan undgå den udgift, så kan de to store opgaver blive afsluttet på samme tid.

Du har sådan set ikke noget imod deres idé. Huslejen stiger – ok, det er aldrig rart. Men den stigning ville måske blive kraftigere, hvis I venter til næste år. Den vil helt sikkert komme alligevel. Så du har sendt besked til formanden om, at det er ok med dig.

Der går en rum tid

Du ved dog også, at der vil gå noget tid. Der vil være nogle familier i boligkomplekset, der vil få det lidt svært med endnu en huslejestigning. Der vil også være nogle mennesker, der bare vil være på tværs. Ejerforeningens bestyrelse får sikkert mange spørgsmål om, hvorfor et industrihejs er nødvendigt. De vil få spørgsmål, som går i retning af, om vi så kan forvente stabilitet i huslejen over de næste mange år. Du priser dig lykkelig, for at du ikke sidder i bestyrelsen. Det må være et modbydeligt arbejde at skulle forklare og overbevise beboere, der bare vil brokke sig. Du får svar fra formanden om, at han er glad for din positive indstilling. Han skriver også, at forventningen er, at arbejdet kan begynde om ca. en måneds tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *