Mange muligheder

Det kan godt være, at der er mange mennesker, der er utilfredse med deres liv og de betingelser, de har. Jeg synes at kunne se, at mange mennesker beklager sig over bagateller. Generelt synes jeg, at der er meget brok og uberettiget jamren. Måske er jeg bare en gammel og sur dame. Men det er faktisk min mening, at jeg synes, de unge mennesker burde tage sig sammen. De har så mange tilbud, at de kan vælge og vrage. Sådan var det bestemt ikke, da jeg var ung.

Musikefterskole

Forventningerne var nok heller ikke de samme til unge piger dengang. Men alligevel. Havde jeg haft muligheden for at komme på en musikefterskole, så ville jeg have taget imod den med kyshånd. Jeg ville være sprunget til lige med det samme.
Jeg fik godt nok privatundervisning i at spille på klaver. Men det var klassisk musik, jeg blev terpet igennem. Min lærer var meget streng. Der blev øvet skalaer og akkorder dagligt. I timevis. Jeg blev grundigt træt af det. Jeg gav op. Det skulle jeg ikke have gjort. Jeg har jo musikken i mig. At det ikke er klassisk musik, jeg har i mig, er så en anden sag. Jeg skulle have fortsat med at tage mine privatlektioner. Det ville have lettet mig meget i mit senere liv, kan jeg se, i dag.

Drømmen om efterskole

Havde jeg haft muligheden for at komme på den efterskole på Fyn, som mit barnebarn går på nu, så ville jeg i dag være en meget succesfuld musiker. Også selv om jeg er kvinde, spiller trommer og er udsat for meget sladder og hetz. Mit barnebarn går på en god efterskole. Hun har fået mine musikalske gener og bruger dem til noget fornuftigt. Hun kunne ikke helt bestemme sig efter 9. klasse, hvad hun ville. Så hun fik tilbuddet – eller valgmuligheden, hvis du vil kalde det det – af sine forældre: Efterskole eller gymnasium! Hun valgte efterskolen. Og jeg synes, at hun har trukket det bedste strå. Hun har nu tid til at finde ud af, hvad hun vil videre fremover – hvis hun ikke vil videre med musikken. Det er jo sådan, at selvom det er en musikefterskole, som hun går på, så er der mange andre ting, hun også kan få undervisning i. Fx teater, scenografi, lys- og lyd-behandling af digitale filer. Makeup og kostumer. Alt sammen nyttig viden, som man har brug for at kende til, hvis man er seriøs med sin musik og sine ambitioner om at give mange koncerter. Men også emner, der kan bruges i mange andre fag. Fx animation, som er meget populært, eller skønhed.

Hold op med den jammer

Så kære unge mennesker. Lad være med at jamre hele tiden, over at I kan det ene eller det andet. I kan. I har mulighederne. Brug dem. Også selv om det kan være en svær og sommetider lang omvej mod målet. Men som en berømt poet engang sagde: Det er ikke målet, der er vigtigt. Det er rejsen. Husk det. Lad være med at tænke så negativt. Tænk positivt og tænk ud af boksen. Ok? Sagde en gammel dame.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *