Vær sikker på, at du sætter dit kryds det rette sted

I Danmark er der demokrati. Nærmeste bestemt er der repræsentativt demokrati, og det betyder, at du som vælger jævnligt skal stemme. Blandt andet skal du hvert fjerde år stemme til folketingsvalget. Det danske politiske system fungerer sådan, så at Folketinget og regeringen udgør den lovgivende magt. Det betyder med andre ord, at det er både regeringen og Folketinget, der har evnen til at vedtage love.

Derfor er det heller ikke uden betydning, hvem der sidder i Folketinget. Derfor bør du finde ud af, hvilken folketingskandidat du har mest til fælles med – og så skal du huske at stemme.

Bliv først klogere på dig selv

I et repræsentativt demokrati vælger alle borgere en repræsentant for dem. I sagens natur er der naturligvis også nogle der udgør repræsentanterne. I det her tilfælde er det folketingsmedlemmerne.

Når du skal udvælge en repræsentant, skal du først være afklaret med, hvad der egentlig er vigtigt for dig. Det er vidt forskelligt fra person til person. Netop derfor er der også 179 ledige pladser i Folketinget, og ideelt set skal alle holdninger og værdier, blandt befolkningen, være repræsenteret her.

En velovervejet stemmeproces starter derfor med selvransagelse. Her bør du finde ud af, hvilken retning du synes Danmark som nation skal gå i. Hvad har nationen brug for? Er det lavere skattetryk? Lempeligere indvandringspolitik? Mere ambitiøs klimapolitik? Her skal du selv finde dit politiske ståsted.

Bliv derefter klogere på politikerne

Når du har fundet dit eget politiske ståsted, er det tid til at finde en folketingskandidat med samme ståsted. Her skal du nok først affinde dig med, at du formentlig aldrig finder en kandidat, som du er fuldt ud enig med.

I dag er det politiske system meget stort og omfattende. Derfor skal politikere også forholde sig til en meget bred vifte af vidt forskellige emner. Måske kan du finde én, som du er enig med på alle punkter. Men det er dog mere sandsynligt, at du nemmere kan finde en folketingskandidat, som du i hvert fald er enig med på de væsentligste punkter.

Når du derfor skal finde en folketingskandidat, som du vil stemme på, kan du med fordel prioritere dine forskellige politiske holdninger. Det vil gøre beslutningen nemmere for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *