I dagens Danmark er det meget almindeligt, at vi arbejder projektorienteret og i teams. Vi kommer på teambuilding kurser, hvor vi lærer hinanden at kende – og hvor vi kan finde og opdage talent og viden hos kollegaer, som vi slet ikke tænker over til hverdag. Vi bliver måske gode venner privat, efter sådan et teambuilding kursus. Vi gør meget ud af at holde en venlig omgangstone og vi sørger for, at vi alle kan håndtere den skriftlige kommunikation sagligt.
Grundstenen i et godt samarbejde
Jo, teambuilding og god kommunikation er ofte nogle af grundstenene i godt teamsamarbejde. Det er alle mere eller mindre bevidste om. Og ja, medlemmer i et godt team vil da også stille sig forstående, hvis der kommer personlige problemer med ind i arbejdet. Det kan jo godt ske. Der vil blive rettet op på eventuelle fejl, der måtte været opstået som følge af et personligt problem. Men sker fejlen igen og igen, så vil der et eller andet sted være lagt en lille gnist til en fremtidig konflikt.
Sker det, så er det ikke længere et godt teamsamarbejde. Konflikten opstår måske aldrig. Så er I heldige. Arbejdet fortsætter. Men I kan mene, hvad I vil. Der vil være mindst et individ i teamet, som på en eller anden måde vil føle, at et andet medlem er for dominerende. Ikke på den måde, at han eller hun udnytter sin dominans på bekostning af andre medlemmer i teamet. Den følelse betyder, at der ikke er ligevægt i teamet – og det betyder, at I i virkeligheden har et dårligt team.
Øvelser til teambuilding
Og hvad er et godt team, så? Ja udover at det er et hold mennesker, der kan supplere hinandens kvalifikationer og viden, så er det også et hold mennesker, der tør vise, hvem de er – som personligheder. Der kan være en person, som af natur bare har en tendens til at dominere – eller undertrykke andre. Denne person skal have at vide, at det er uacceptabelt i et teamsamarbejde. Faktisk kan et godt samarbejde udvikles yderligere med teambuilding øvelser – se her. Der kan også være en person, der er meget genert, og derfor ikke siger fra, når han eller hun bliver undertrykt af et andet medlem. Den person skal have at vide, at det er tilladt – nærmest påbudt! – at sige fra. Det nytter ikke, at teamets medlemmer tager deres individuelle personligheder ind i teamet. Alle skal arbejde på at forstå hinanden og acceptere hinanden, så arbejdet kan ske gnidningsløst.
Undervurder ikke den sjove del af det
Konflikter skal tackles af hele teamet. Og ja, individuelle ambitioner skal lægges til side. Det er en proces, der involverer, at alle deltager på lige fod. Det er ikke noget, du bare lige gør. Men det kan læres. Og det kan godt være, at I skal have en udefrakommende konsulent til at hjælpe jer med at blive et godt team. Konsulenten kan hjælpe jer med den teamudvikling, som I ser, er jeres mål. Og selv om det er svært at acceptere, at du skal arbejde sammen med en person, du egentlig ikke bryder dig om, så vil du sagtens kunne lære meget af den proces, som I skal igennem sammen. Dette er en berigelse for dig – både fagligt og personligt. Ofte kan det hele gøres mere spiseligt med en omgang sjov teambuilding som Highlandgames.