Der er i dag mange, der vælger at bruge lidt ekstra tid på at give deres hjem en overhaling. Pludselig har vi fået mere tid, og mange danskere oplever også, at de har fået flere penge mellem hænderne, og en tendens viser sig derfor. Meget af denne tid og mange af disse penge bruges nemlig på hjemmet.
Det vil sige, at der her er tale om alt fra renoveringer til boligforbedringer. Og det kan også være, at du lige nu står overfor et sådant projekt, hvorfor du bør orientere dig på denne her side.
Skal din kælder se en kærlig hånd?
Når det kommer til et ældre hjem, er der nemlig ofte mange forskellige ting, som man kan kaste sig ud i. Et hjem skal vedligeholdes og plejes, og derfor er der også altid noget, der trænger til en kærlig hånd. Det kan for eksempel være noget, der gør sig gældende, når det kommer til en kælder.
Denne befinder man sig ikke i dagligt, og den er heller ikke synlig i resten af hjemmet. Derfor er det ofte den, der er blevet nedprioriteret.
Når fugt er problemet
Mange vil hermed opdage, at de har især ét problem med deres kælder. Og det er fugt. En kælder er det perfekte sted for fugt til at sprede sig. Både fordi at der her er køligere end i resten af hjemmet, og også fordi at der ikke luftes lige så ofte ud.
Men heldigvis er det noget, som der findes nogle forskellige løsninger på, således du kan få skabt en mindre fugtfri kælder og dermed nogle rum, der ikke er lige så udsatte blandt andet i forhold til at udvikle den skadelige skimmelsvamp. Når først den begynder at sprede sig, kan der nemlig være tale om et mere omfattende og dermed også dyrere stykke arbejde, der skal gøres.
Sådan opdager du fugt
Der kan være flere ting, der indikerer, at du har fugt i din kælder, som de mest typiske er dog at puds og maling fra dine vægge begynder at skalle af, og der danner sig mørke plamager på dine vægge og dit gulv. Det kan også være, at der er maling, der bobler op på dine vægge, og der kan være hele skimmeldannelser på den beklædning, der er på dine vægge.
Hold dog også øje med synlige fugtskjolder, en muggen og rådden lugt, generelt klamme og kolde vægge samt skader som følge af fugt på de møbler og andet inventar, som du har stående i din kælder.
Sådan bekæmper du fugt
Hvis der er nogle af disse ting, der viser sig i din kælder, så skal du til at i gang med at bekæmpe fugt, før det udvikler sig til skimmelsvamp. Og det kan du gøre på forskellige måder. Du kan for eksempel få lagt et omfangsdræn og en pumpebrønd, som leder fugten væk fra dit fundament, eller du kan investere i en fysisk fugtspærre. Der findes dog også løsninger med en kemisk fugtspærre. Og så er der de lidt mere tekniske løsninger i form af elektrodemetoden og langbølgemetoden.